معرفی کتاب آندره مالرو(حماسه سرای تمدنها) اثر گائتان پیکون
گائتان پیکون (Gaëtan Picon) (19 سپتامبر 1915 – 6 آگوست 1976) نویسنده فرانسوی، مقاله نویس، منتقد هنر و ادبیات و مورخ هنر و ادبیات بود. وی مدیر مركور فرانسه و مدیر كل هنر و ادبیات زیر نظر آندره مالرو بود. وی مدخلی را برای دائره المعارف جهانی برای ناشر سوئیسی آلبرت اسکیرا نوشت.
آندره مالرو نویسنده، منتقد هنری و سیاستمدار فرانسوی بود. مالرو در ۳ نوامبر ۱۹۰۱ در پاریس به دنیا آمد. پدر و مادرش وقتی او خردسال بود جدا شدند و بعد طلاق گرفتند. مالرو نزد مادرش بزرگ شد و به مدرسه زبانهای شرقی رفت. آندره دانشآموز خوبی نبود و نتوانست سال آخر دبیرستان را به پایان برساند. با شروع جنگ داخلی اسپانیا به نیروهای جمهوریخواه پیوست و خلبان شد .در جنگ جهانی دوم راننده تانک بود و دستگیر شد، ولی توانست فرار کند و به نیروهای مقاومت فرانسه بپیوندد. در ۱۹۴۴ گشتاپو او را دستگیر کرد، ولی زنده ماند و به کمک نیروهای مقاومت آزاد شد. شارل دوگل او را به سمت وزیر اطلاعرسانی منصوب کرد. در این دوره آثاری در مورد هنر و فرهنگ منتشر کرد. از سال ۱۹۵۲ تا ۱۹۵۴، مالرو کتاب ۳ جلدی موزه خیالی پیکرتراشی جهان را به چاپ سپرد. در سال ۱۹۵۸ هنگامی که دوگل مجدداً قدرت را به دست گرفت مالرو وزیر فرهنگ فرانسه شد. در این سمت او به تأسیس خانه فرهنگ در سراسر فرانسه پرداخت.
آندره مالرو در طول عمر ۷۵ ساله خود به کشورهای گوناگونی سفر کرد و جالب اینجاست که در این سفرها، بیش از همه شیفته تمدن کهن ایران و شهر زیبا و دیدنی اصفهان شد
یوسا همچنین بیان کرد که آثارش را «با شور و شوق فراوان» میخوانده: «شاید در تمام صحنههایی که در عصر قهرمان اعمال جمعی یا زندگی دانشآموزان را همچون جامعهای وصف کردهام، صحنههایی از رمانهایی مالرو را در نظر داشتهام که صحنه جمعه را توصیف میکند. به نظر من در نوشتن جنبههای جمعی زندگی، رماننویس بزرگی بود.»
“در کتاب حاضر، “آندره مالرو”، رمان نویس فرانسوی، زندگی و آثارش معرفی شده است. آثار عمده ی وی عبارت اند از: “فاتحان”، “جاده ی شاهی”، “سرنوشت بشر”، “دوران تحقیر”، “امید” و “گردوبن های آلتنبورگ”. بدین سان بخشی از کتاب به بررسی رمان های او اختصاص دارد. در دو رمان نخست، مالرو، وضع حال دو اروپایی جوان از خود بیگانه را وصف می کند که به آسیا آمده اند تا شاید در عمل خشونت بار، پاسخی پیدا کنند. رمان سیاسی “سرنوشت بشر” بر زمینه ی انقلاب عقیم 1927 شانگهای واقع می شود. درون مایه ی این رمان، ناگزیری بشر از تقدیر مختوم خویش است. رمان دوران تحقیر، رویارویی یک انسان و غیر انسان و ناپایداری هر دو است. رمان “امید”، بلندترین و پر شخصیت ترین رمان مالرو است. در این رمان، پیروزی انسانیت، جایگزین شکست جمهوری خواهان اسپانیایی می شود. در آخرین اثر ناتمام مالرو، درختان به درس شهودی مالرو از یگانگی بشر و هم هویتی اش با خود عینیت می دهند. تالیفات مالرو در زمینه ی هنر عبارت اند از: “روان شناسی هنر” (1947)، “صداهای سکوت”، “دگردیسی خدایان”، “صداهای سکوت”، “شعری اعجازآمیز درباره ی حالت روحی بشر.
به قلم رسول برهانی